Tuesday, August 18, 2009

Bayangkan jika huruf "U" dan "A" di keyboard anda rosak!!!!

Mingg yang meletihkan. Sesai ntk minm ss dan tidr lena?..........Mingg ini saya agak malas hendak menambah isi pelajaran pada blog saya walapn hajat hati nak beri yang terbaik ntk sema pelajar tapi mingg ini agak meletihkan. Pelajar yang hendak menddki SPM pla seolah-olah sdah jem belajar. Saya pn tak tah pnca mereka bersikap macam ini. Sepattnya, semakin dekat dengan SPM, mereka semakin bertngks-lms. Nanti kala keptsan SPM kelar, ada pla yang menangis kerana keptsan krang baik. bahlah sikap. Janganlah masa ini pla anda semakin kerap ponteng sekolah. Ada pla yang sdah mah menjadi samseng. Cikg tegr sedikit, mka macam orang mabk todi. Tak tahlah apa hendak jadi pelajar sekarang. Zaman saya dl tak ada sikap macam ni. Jmpa gr pn kita takt, kita hormat. Pelajar zaman ini sdah macam lemb, tak tah cara nak tnjk hormat kepada gr. Pada ib bapa lagi terk! Pening temprng kepala cikg.


..........Apa-apa pn, saya terfikir sat perkara. Cba kita bayangkan jika hrf "U" "A" di "keyboard" kompter kita rosak. Cba anda baca pantn dan cerpen di bawah.


Pntn 1: (kala hrf "u" tak ada)


Bah cempedak dilar pagar


ambil galah tolong jolokkan


saya bdak bar belajar


kala salah tolong tnjkkan.


Cerpen 1: (kala hrf "u" tak ada)


..........Pada sat hari, Pak ngk menj ke sebah rmah yang terletak di hl kampng. Wakt it jam mennjkkan sdah pkl 6.00 petang. Pak ngk memberi capan salam kepada pemilik rmah it, tetapi tiada yang menyahtnya. Pak ngk naik 'tension' lal mengetk rmah it berlang kali. Tiba-tiba pemilik rmah it kelar sambil tersenym simpl. Pak ngk pn apa lagi, dia bka pint dan melk bdak it. Da biji telr timbl di kepala bdak it.


..........pth lgi kl hrf "a" pn tid. Kesimplnny: it bhs yng dignkn dlm sms sekrng. Ssh beb! Jdi jg-jglh spy hrf "u" dn "a" pd keybord nd tidk rosk. Kl rosk, cept-cept pergi biki. d fhm?


Cuba bayangkan kalau huruf "u" kita tukar jadi "a" dan huruf "a" kita tukar jadi huruf "u":

.........."Baduk-baduk zumun sekurung ni duh pundui nuk luwun cikga. Otuk depu ni letuk kut mumu? Letuk kut kepulu latat kat? Hurup uju budun besur tupi otuk kecil mucum otuk nyumak. SPM duh dekut lu woi, tuk fuhum buhusu lugi ke? Cikga kutu bungung kung muruh paluk. Tuh, pening kepulu uka."

Umucum? Senung undu nuk fuhum? Sebub ita, buhusu menanjakkan bungsu. Ganukun buhusu Meluya. Buhusu Meluya buhusu kebungsuun kitu.

Udu fuhum ku? Kulua tuk fuhum muknunyu uwuk ni memung ler bungung!!! Kulua bungung, belujur lu. Kuh! Kuh! Kuh!

..................................